Dieta o třech potravinách?

Co dělat v případě, že při eliminační dietě neprochází ani hypoalergenní potraviny, které by procházet měly?

Dnes jsem pro vás připravila článek ve spolupráci s paní Veronikou Černou. Veronika se se mnou podělila o zkušenost s ekzémem u svého syna, který reagoval na téměř všechny potraviny, včetně těch, které jsou označené jako hypoalergenní.

Situace se zdála být bezvýchodná, paní Veronika se však nevzdala a bojovala dále. Neuvěřitelné tři týdny byla jen na čtyřech potravinách. Pak se snažila zařazovat další potraviny, pár jich prošlo, ale brzy skončila a ocitla se v zamotaném kruhu.

Dnes je jejímu synovi jeden rok, Veronika kojí a jí úplně vše, synovi vadí už pouze vejce a luštěniny, které i tak občasně v malých dávkách podává.

Jaké byly jednotlivé kroky, které vedly k uzdravení? Přečtěte si celý článek.

Moc věřím, že tento článek zachrání mnoho maminek před drastickými dietami, které v tomto případě stejně nikam nevedou.

Jak u vás ekzém začal? Ekzém se u syna projevil ve třetím měsíci, začalo to pod koleny, pod krkem. Má paní doktorka mi řekla, že je to atopický ekzém a dostali jsme masti s kortikoidy, které jsem nedávala. S touto informací jsem se neztotožnila a začala se tím zabývat.

Jak jste tedy ekzém léčili? Vaše stránky a články mi neskutečně pomohly. Od čtvrtého měsíce věku syna jsem najela na dietu. Vzala jsem to zhurta a vysadila úplně všechny alergeny. Tři týdny jsem žila pouze na rýži, hrášku, brokolici a krůtím mase. Pila jsem pouze vodu.

To je dost přísná dieta. Přinesla nějaké zlepšení? Po dvou týdnech jsem viděla první výsledky, kůže se začala čistit. Začali jsme podávat první příkrmy, zelené potraviny prošly, rýže a brambor také. Přidala jsem hroznové víno a jablko, to také prošlo. Jenže tímhle jsme skončili. Najela jsem znovu na testování potravin dle „příručky“ a vůbec nic nám neprošlo! Začala jsem být zoufalá a hlavně hladová.

Tomu naprosto rozumím, toto vypadá na beznadějnou situaci a rozhodně nejste jediná, s podobnou zkušeností se na mě obrací více maminek. Co u vás tedy následovalo? Oslovila jsem paní Ing. Zíkovou, po šesti týdnech jsme měli být zařazeni do její péče. Na základě formuláře nám však sdělila, že se jedná o potravinové alergie v kombinaci s četnými adaptačními reakcemi.

Co to znamená? Jaký je rozdíl oproti klasické alergii? Paní Ing. Zíková mi sdělila, že jakmile neprocházejí hypoalergenní potraviny typu borůvky, hrušky, švestky, květák a brokolice (na ně bývají alergické reakce vzácně), tak to svědčí o tzv. adaptačních reakcích – střeva ještě nejsou dostatečně vyzrálá a nemají dostatek enzymů na trávení řady potravin. Proto je reaktivita vysoká a zhoršení je prakticky po všech potravinách, včetně těch hypoalergenního typu.

To je velmi důležité zjištění. Pro naše čtenáře to ještě jednou zopakuji – jakmile neprochází potraviny jako jsou borůvky, hrušky, švestky, květák či brokolice, nemusí se vždy jednat o klasické alergické reakce.

Může jít o tzv. reakce adaptační, kdy si tělo napřed musí opatrně zvyknout na řadu potravin, musí si na ně napřed vytvořit dostatek enzymů na trávení těchto potravin.

Ano, paní Zíková nám potvrdila, že ani naše projevy nevypadají jako klasický ekzém, ale projev jiných typů reakcí.  Což tedy znamená, že střevní sliznice syna se vyvíjí pomaleji, a proto si pomaleji tvoří enzymy na trávení potravin. Zjednodušeně jde o pomalejší dozrávání střevní sliznice.

Takže Váš syn má úplně jiný typ ekzému – ekzém související s tím, že se mu pomaleji tvoří enzymy na trávení potravin. Jak se ale tento problém léčí?

Obvykle se u těchto dětí spontánně upraví kůže v roce věku, až střeva dostatečně dozrají. Pak už tělo přestane mít jakýkoli problém s trávením potravin, a proto ekzém zmizí.

To zní celkem jednoduše. Dostala jste ještě nějaké další rady od paní Ing. Zíkové? Ano, ještě mi poradila, že je určitě dobré kojit co nejdéle. Pak doporučila Hylak kapky u mne, jíst pravidelně zelenou zeleninu a lepek jsem měla podávat napřímo co nejdříve v malých dávkách. Potraviny, které neprocházejí, jsem měla dávat ob den a to včetně BKM (bílkoviny kravského mléka). Také je dobré zavést co nejvíce druhů ovoce.

Super, jak to tedy vypadalo v praxi u vás? Začali jsme hodně opatrně, hodně jsem kojila, testovali jsme po mini dávkách. Po týdnu jsem si dala opět úplnou dietu, aby se kůže vyčistila. Z kosmetiky používáme Bébé tělové mléko, mažu tělo bambuckým máslem, používáme Persil Sensitive gel, na škrábání Fenistil gel. Je to boj na dlouho, ale vidím výsledky, kůži má syn skoro čistou, neškrábe se.

Zavádění nových potravin vám šlo hladce? Vůbec ne, kdykoliv jsme zavedli novou potravinu, syn se osypal, ekzém se mu zhoršil. Takto reagoval pokaždé. Pokud byla reakce silná, potravinu jsme podali až po třech týdnech, kdy byla reakce daleko mírnější. Takto jsme pokračovali až do vyhasnutí.

Jak jste na tom dnes? Dnes má syn rok a jím úplně vše, vadí mu jen vejce a luštěniny, ty podávám co 3 týdny…prostě luxus.

To je vážně skvělé! Ano, před měsícem jsme byli na alergologii, udělali nám testy, pozitivně vyšly vlašské ořechy, arašídy, BKM, sója. Včera jsem měla hrst směsi ořechů (mandle, makadamové, kešu) a kůže je čistá. Syn právě oslavil první narozeniny, snad se veškerých reakcí na potraviny  zbavíme úplně.

Moc věřím, že ano, ze srdce Vám to přeju!  Ještě  se zeptám, co domácnost, máte non-toxic? Ne, nežijeme v non toxic domácnosti, máme psa, pískomily a všude se válí hračky.:)

Moc děkuji za sdílení Vašich zkušeností s ostatními maminkami, které řeší podobný problém, věřím, že jim pomůže a dodá naději. A především odradí od drastických diet, kterými problém nevyřeší, ale mohou ublížit sobě i miminku.

Na závěr ještě jednou shrnu hlavní myšlenky našeho rozhovoru:

  • Pokud neprochází potraviny, jako jsou borůvky, hrušky, švestky, květák či brokolice, zpravidla se nejedná o klasickou alergickou reakci, ale o jiný problém. Na vyjmenované potraviny bývá pravá potravinová alergie poměrně raritně, zatímco adaptační reakce daleko, daleko častěji.
  • Adaptační reakce souvisí s pomalejším dozráváním střevní sliznice. Pomaleji se tvoří enzymy na trávení potravin.
  • V tomto případě se kůže obvykle uzdraví sama po roce věku, až střeva dostatečně dozrají.
  • Vhodné je kojit co nejdéle, jíst pravidelně zelenou zeleninu, brát Hylak (2 ml denně u kojící maminky), lepek podávat co nejdříve a v malých dávkách, zavést co nejvíce druhů ovoce a potraviny, které neprochází, dávat obden, včetně BKM.
  • Při zavedení nové potraviny se může ekzém zhoršit, je však důležité nové potraviny zavádět i tak, pomalu si na ně zvykat. Časem lze očekávat vyhasínání reakcí a toleranci všech potravin.

Nejhorší, co můžete v takovémto případě udělat, je držet dlouhodobě přísnou dietu o pár potravinách a neumožnit dítěti, aby se s novými potravinami setkalo.

Ještě jednou moc děkuji paní Veronice Černé za sdílení svého příběhu, jako poděkování ode mne dostává moji kuchařku Vánoční cukroví bez mléka a vajec (věřím, že v něm najdete inspiraci i v případě, že mléko již můžete. ). Moc děkuji i paní Ing. Věře Zíkové za doplnění článku a upřesnění informací odborného charakteru.

Máte-li k článku dotazy, zvu Vás do skupinky Atopický ekzém a eliminační dieta na Facebooku, kde zastihnete jak mne, tak paní Veroniku, ale i spoustu spřízněných duší – maminek, jež řeší stejný problém.

Jsem mámou dvou dětí, z nichž obě trpěly od narození atopickým ekzémem. Podle lékařů nevyléčitelným a celoživotním. Děti se však uzdravily pouhou změnou stravy - díky eliminační dietě. Poté, co jsem viděla, jaký zázračný účinek tato dieta má, rozhodla jsem se ji propagovat. V současné době pomáhám s dietou maminkám kojených i nekojených dětí a píšu recepty, které jsou v souladu s dietou. Vedu Facebookovou skupinku Atopický ekzém a eliminační dieta, kde se mnou můžete být v kontaktu.

Dále vedu úspěšné kurzy Zbavte své děti ekzému a Jak se zbavit potravinových alergií. Jsem autorkou ebooků Jak zvládnout eliminační dietu s úspěchem, bez hladovění a stresu a vyléčit s ní ekzém u dětí, Jak na první příkrmy u dětí s ekzémem a potravinovými alergiemi, Vánoční cukroví bez mléka a vajec. a také Dezerty (zdarma) a Nejčastější dotazy k eliminační dietě (zdarma) . Více o mě si můžete přečíst v mém příběhu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.