Čím (se nechat) obdarovat při eliminační dietě?

„Mami, nic mi nekupuj. Vždyť víš, že už všechno mám. Úplně mi stačí, když mi občas přijedete pohlídat děti.“ říkávala jsem každý rok našim. Vánoce přeci nejsou o dárcích!

Jenže pak přijedete na Vánoce a pod stromkem se zas hromadí kupa dárků! S hrůzou přemýšlíte, co v nich asi tak může být. Ne, že bych dárky nepřijímala ráda, ale je mi líto dárků, které se dávají jen proto, abyste druhému něco dali.

Oddychnu si, když v prvním balíčku najdu jen ponožky. Sice jich mám plnou skříň, ale někdy v budoucnu je ještě upotřebím. V druhém se však nachází drahá kosmetika, kterou už dávno nepoužívám. Jedem přeci non-toxic. „Mami, proč si děláte takovou škodu!“ 🙁

Taky to tak máte? My už naštěstí ne. Ale dlouho jsme měli. Dlouho mi trvalo, než jsem zjistila, že když se lidé zeptají, co bych si přála, a já řeknu „nic“, tak dostanu něco, co vůbec nepotřebuju. A tak jsem se naučila něco si přát.

Však když už vám ostatní chtějí udělat radost, dejte jim šanci, ať vám ji udělají. Ony ty dárky nemusí být nutně drahé. Ale můžete si přát něco, co byste si sami nikdy nekoupili, jen proto, že vám to přijde zbytečné, zatímco vaše srdce po tom stejně touží.

Proč píšu tenhle článek? Abych vás inspirovala, co všechno si můžete přát, když držíte dietu. Nebo se vám nestává, že kolem něčeho chodíte třeba ve Zdravé výživě a říkáte si, tyjo, to musí být bomba! Ale nikdy si to nekoupíte, protože už je to na vás zbytečný luxus.

Tak teď je ta doba, kdy si ten luxus můžete (do)přát! A platí to nejen o Vánocích, ale i o všech svátcích a narozeninách, pokud je držíte.

A teď k věci. V době, kdy jsem držela dietu bez mléka a vajec (teď už ji čerstvě nedržím), by mě opravdu mile potěšilo:

  • Ghítela. Tu jsem si opravdu přála a loni jsem ji dostala pod stromeček. Jeden z nejlepších dárků, co jsem kdy dostala. 🙂 Má i spoustu příchutí, jako kokosovou, arašídovou, mandlovou..
  • Nutela“ z DMka. Přesně tahle. Stojí přes 150 Kč a je vynikající. Snad ještě lepší než Ghítela. Možná lepší její chuť nikdy nepoznat, protože po ochutnání už ji v regálu nenecháte. 🙂 Pro ty, kdo nemohou oříšky, mají i verzi pouze z čokolády, bez ořechů.
  • Oříšková másla. Pokud můžete oříšky, tak pak je musíte ochutnat. Nejběžnější je arašídové, ale vyrábí se téměř z každých ořechů i mandlí, luxusní je pistaciové, ale dobře chutná i mandlové. Navíc z nich snadno vyrobíte rostlinné mléko.
  • Kakaové boby. To je třeba věc, po které jsem pokukovala v obchodech často, ale nikdy jsem si je koupit neodvážila. Nicméně dostat je, tak je jistojistě dokážu zužitkovat.
  • Pro někoho může být krásným dárkem i obyčejné ghíčko. Však ono také není vůbec levné a já sama byla dlouhá léta jen na Alsanu, než jsem se ke Ghíčku dostala. A i o něm platí, jakmile ho jednou ochutnáte, k jiným náhradám másla se už nevrátíte.
  • Müsli z Mixit. Nevím jak chutná, nikdy jsem ho neměla. Ale musí chutnat luxusně, protože ty jejich balení vypadají úžasně. 🙂 A co teprve jejich Mixitella Brownie!
  • Skvělým dárkem by pro mě byl i kornout ořechů. Pistacií, mandlí, para, kešu… A klidně by některé z nich mohly být třeba obalené v čokoládě. 🙂 (mimochodem tímhle dárkem obdarovávám každoročně ostatní a vždy sklidí velký úspěch).
  • Čaj. Kvalitní, zelený. Loni jsem dostala jeden takový, o kterém jsem ani nevěděla, že existuje. Byl vynikající a vypila jsem ho fakt s chutí.
  • Když jdeme trochu dále, tak velmi praktický je při ABKM výkonný mixer, díky kterému si můžete připravit rostlinné mléko.
  • Z pomocníků, které už mám doma, dále vřele doporučuji smoothie makerdomácí pekárnu. Obojí využívám pravidelně a bez obojího už si domácnost nedovedu představit.
  • A z těch ostatních věcí? Vždy mě třeba potěší kvalitní cestovní průvodci. Obzvláště ráda mám tuhle řadu:  Šumava s dětmi, Krkonoše s dětmi a Rakouské Alpy a okolí (s dětmi). Průvodce mám doma všechny tři a pro aktivní rodiny s malými dětmi je vřele doporučuji.
  • Když už jsme u knížek, ráda mám i kuchařky. Ale nesmí to být jen tak ledajaká kuchařka. Navíc při dietě je jejich výběr ještě těžší. Díky dietě jsem však trochu změnila stravovací zvyky a tak si letos k Vánocům přeju kuchařku na téma „Luštěniny“. Nebýt diety, tak mě nikdy nenapadne kuchařku s tímhle názvem vůbec otevřít. :-).
  • Co se týče kuchařek, můžete si případně přát i moji Vánoční kuchařku bez mléka a vajec, sice je určena prioritně na Vánoce, obsahuje ale i spoustu receptů na sušenky a různé dobrůtky, které si určitě rádi upečete i kdykoliv během roku.
  • Pokud hledáte ještě další tipy, tak ráda doporučím i deskové hry. Dobble, Cabo, Hrdinové bez záruky, Dixit…to vše jsou hry, co se doma neztratí. Na deskovky jsem expert, pokud byste chtěli nějaký další tip, klidně se ptejte. Máme jich doma tolik, že už je ani spočítat nedokážu. 🙂

Nedávno jsem objevila skvělý blog – dárkoblog. Když nevím, komu jaký dárek vybrat, tak na dárkoblogu se vždycky něco najde. 🙂

Tak co, už jste si vybrali nějaký ten svůj dárek, po kterém toužíte a který si budete letos přát? Nebo to máte doma jinak a už jste přesvědčili rodiče a tchyně, že Vánoce nejsou o dárcích? A ten dárek pro vás si koupíte pod stromeček tajně sami.. 🙂

Jsem mámou dvou dětí, z nichž obě trpěly od narození atopickým ekzémem. Podle lékařů nevyléčitelným a celoživotním. Děti se však uzdravily pouhou změnou stravy - díky eliminační dietě. Poté, co jsem viděla, jaký zázračný účinek tato dieta má, rozhodla jsem se ji propagovat. V současné době pomáhám s dietou maminkám kojených i nekojených dětí a píšu recepty, které jsou v souladu s dietou. Vedu Facebookovou skupinku Atopický ekzém a eliminační dieta, kde se mnou můžete být v kontaktu.

Dále vedu úspěšné kurzy Zbavte své děti ekzému a Jak se zbavit potravinových alergií. Jsem autorkou ebooků Jak zvládnout eliminační dietu s úspěchem, bez hladovění a stresu a vyléčit s ní ekzém u dětí, Jak na první příkrmy u dětí s ekzémem a potravinovými alergiemi, Vánoční cukroví bez mléka a vajec. a také Dezerty (zdarma) a Nejčastější dotazy k eliminační dietě (zdarma) . Více o mě si můžete přečíst v mém příběhu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.