Když se z toho ekzému někdy dostanem, napíšu o tom ostatním

Když jsem před rokem bojovala s ekzémem u dcery a s přísnou dietou u sebe, řekla jsem si, že pokud se z toho někdy dostaneme, napíšu o tom ostatním. Tehdy jsem ani nevěřila, že se z toho někdy dostaneme. Na alergologii jsme byli vedeni jako těžký případ a ani lékaři si s námi viditelně nevěděli rady.

Jediné, co mi dávalo naději, byly články o tom, jak se z ekzému dostali ostatní. Několik jsem jich našla na stránkách paní Ing. Zíkové a díky nim jsem se nevzdávala naděje, že to jednou zvládnem.

Kdo jste četli více článků na mém blogu, již víte, že jsme se z ekzému nakonec dostali, a to během tří měsíců a s pomocí paní Zíkové. Na alergologii si k nám zavolali celé oddělení, aby se přišli podívat na ten rozdíl od poslední návštěvy. Také nechápali..

Kdykoliv si na toto období vzpomenu, jsem osudu velmi vděčná, že to vše takto dopadlo.  Že se dcerka může letos koupat, běhat venku v šatičkách s krátkým rukávem. Že se v noci všichni normálně vyspíme. A že si k obědu uvaříme, nač máme chuť. To malé dietní omezení, co nám zbylo, se zdaleka nedá srovnat s tím loňským.

Právě proto jsem se rozhodla, že o naší úspěšné léčbě dám vědět světu. Aby i ostatní věděli, že když jsme to zvládli my, naděje tu je 🙂. Že ten ekzém nemusí být na celý život, ale že vaše dítě jednou může být úplně zdravé a jíst úplně vše. A také, že není nutné přestávat kojit a nasazovat umělé mléko jen kvůli ekzému.

Zejména jsem však chtěla upozornit na nesmyslné diety o pár potravinách, které mi byly doporučovány na různých diskusních fórech ve facebookových skupinkách. Zpětně je vidím jako velmi nebezpečné jak pro matku, tak pro dítě. Léčba u paní Zíkové mě přesvědčila o opaku, ekzém se u nás zlepšoval s každým nově zavedeným alergenem, který prošel.  

Zlepšil se poté, co jsme zavedli rajčata. Zlepšil se poté, co jsme zavedli luštěniny. A neskutečně se zlepšil poté, co jsme zavedli ryby. Už chápete, jak je nebezpečné nic z toho nejíst jen preventivně?

To je také vysvětlení na mé dřívější otázky. Proč se ekzém zlepšil, když jsem vysadila lepek, přestože u nás lepek nevadil? Právě proto, že mě situace donutila jíst jinak. Začala jsem jíst potraviny, které jsem do té doby nejedla, byla jsem donucena hledat alternativy.

Tahle nově pestrá strava zajistila, že se ekzém na pár dní zlepšil. Což mě mylně utvrdilo v tom, že lepek vadil. A když se po týdnu ekzém vrátil opět k horšímu, začala jsem jen hledat další potravinu, kterou bych mohla vyřadit. Byl to takový zamotaný kruh, z něhož se hledá těžko cesta ven.

Správný postup však je, testovat, testovat a testovat! Ještě jednou: ne preventivně dlouhodobě nejíst spoustu potravin, ale vyřadit je jen na pár dní a pak jednu po druhé otestovat. Dietu pak držte jen bez toho, co neprojde.

Když už jsme byli téměř bez ekzému, stále jsem byla členkou facebookových skupinek na téma ekzém a stále se mi na facebooku objevovaly příspěvky zoufalých maminek a jejich nešťastných dětí. Hrozně jsem je všechny litovala a říkala jsem si, vždyť ta naše cesta k uzdravení byla nakonec tak jednoduchá.

Jak to, že na ni někdo už dávno nenapsal nějaký návod, který by byl dostupný všem? Jak to, že je stále tolik lidí, kteří vůbec netuší, jak ekzém léčit, a hledají pomoc jen v mastičkách? Tehdy mě vůbec nenapadlo, že bych ten návod mohla napsat sama.

Nicméně chtěla jsem dodržet svůj slib, a tak jsem aspoň popsala náš příběh a jeden článek o tom, jak jsme vyléčili atopický ekzém. Tím to původně mělo všechno skončit. Jak naivní byla tahle myšlenka :-).

Otázky se na mě začaly jen hrnout, a abych je stihla všechny zodpovídat, napsala jsem k článku ebook zdarma  Odpovědi na nejčastější dotazy. Ani to však nestačilo.

Tak jsem přemýšlela, jak ještě lépe podpořit ty, kdo se pokoušejí o eliminační dietu. Co pro mě bylo během diety nejtěžší? Jasně…vaření. Hledání alternativ, které můžete jíst, když vám zakážou vše, co jste doposud jedli. To je asi to, co většinu lidí od diety odradí, nebo ne?

Začala jsem tedy psát kuchařku. Vaření mě baví, nicméně vaření bez dvaceti skupin alergenů je opravdovou výzvou. Já už však věděla, že se bez nich přežít dá, dokonce se dá uvařit oběd pro celou rodinu a dá se najíst chutně a dosyta. Chce to jen vědět, co snídat, co obědvat. A tak jsem se do toho dala a za pár týdnů byla kuchařka na světě.

Už už jsem se ji chystala vydat jen tak samotnou, když tu na mě stále přibývaly dotazy: „Jak jste testovali lepek? Jak jste testovali vejce? A co mléko?“ V článku sice píšu první den malá porce, druhý den větší a třetí neomezeně, ale je fakt, že některé věci jsem mohla já neomezeně od začátku. A u některých jsme naopak museli být hodně opatrní. Přišlo mi to důležité, tak jsem to také dopsala do kuchařky.

Tyhle informace se totiž nikde jinde najít nedají a to mi přijde fakt škoda. Může to být i důvod, proč u vás dieta selže a točíte se v zamotaném kruhu. Z opatrnosti sníte jen velmi malé množství alergenu, které reakci neudělá. Potravinu označíte za procházející, jdete testovat dále a víc už na ni nemyslíte. Jenže pak se člověk diví, proč najednou reakce vznikne, když nic nového nejedl.

A nebo naopak. Sníte malinký kousíček alergenu, a ekzém se trošičku zvětší. Na základě toho označíte alergen za nevyhovující a dále už ho nezkusíte. Jenže ten ekzém mohl vzniknout na základě úplně jiného, nepotravinového vlivu. Jednorázovým testem si tak zamítnete velké množství potravin, a najednou máte pocit, že nic neprochází.

Důležité však je ujistit se, že za ekzém může opravdu reakce na testovaný alergen. Jak? To jsem se vše snažila popsat právě do části s testováním potravin.

Super, teď už musí být pro každého návod jasný a srozumitelný a s pomocí kuchařky pro něj bude dieta jak procházka růžovým sadem 🙂 Listuji jí stále dokola a když se snažím vžít do zoufalých čtenářů, stále mi to přijde nějak nekompletní.

Probírala jsem se maily a fotkami z loňského léta, než mi to došlo. Jasně, fotky. V knize nemohou chybět fotky toho, jak se ekzém lepšil v průběhu diety. Jako důkaz, že to fakt fungovalo. A také jako vodítko pro to, jak u nás vypadala reakce a jak vypadalo zlepšení.

Dopsala jsem ještě pár stránek na základě dalších dotazů čtenářů mého blogu. Kniha, tedy vlastně ebook, už se nemohl jmenovat kuchařka, jelikož část s recepty byla už téměř stejně dlouhá jako popis diety. A tak jsem ho pojmenovala Kompletní průvodce eliminační diety. Protože je tam opravdu kompletní popis všeho, co o dietě vím 🙂

Moc doufám, že návod v kombinaci s recepty opravdu pomůže mnoha maminkám s léčbou ekzému svých dětí. I kdyby se pomocí něj vyléčilo jedno jediné dítě, stálo by to za to 🙂 Já ale věřím, že těch spokojených maminek a dětí bude čím dál více.

Jako vždy, na závěr článku vás zvu do mé facebookové skupinky Atopický ekzém a eliminační dieta, kde najdete nejen další informace, ale i řadu spřízněných duší a psychickou podporu.

Jsem mámou dvou dětí, z nichž obě trpěly od narození atopickým ekzémem. Podle lékařů nevyléčitelným a celoživotním. Děti se však uzdravily pouhou změnou stravy - díky eliminační dietě. Poté, co jsem viděla, jaký zázračný účinek tato dieta má, rozhodla jsem se ji propagovat. V současné době pomáhám s dietou maminkám kojených i nekojených dětí a píšu recepty, které jsou v souladu s dietou. Vedu Facebookovou skupinku Atopický ekzém a eliminační dieta, kde se mnou můžete být v kontaktu.

Dále vedu úspěšné kurzy Zbavte své děti ekzému a Jak se zbavit potravinových alergií. Jsem autorkou ebooků Jak zvládnout eliminační dietu s úspěchem, bez hladovění a stresu a vyléčit s ní ekzém u dětí, Jak na první příkrmy u dětí s ekzémem a potravinovými alergiemi, Vánoční cukroví bez mléka a vajec. a také Dezerty (zdarma) a Nejčastější dotazy k eliminační dietě (zdarma) . Více o mě si můžete přečíst v mém příběhu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.